tiistai 26. toukokuuta 2015

Raskausviikot 28-29 - Viimeinen kolmannes

Viimeinen kolmannes käynnistyi ja enää on alle 11 viikkoa pikkuisen saapumiseen! Parin viime viikon sisään on mahtunut runsaasti liikuntaa sekä pientä juhlahumua. 

Toissa viikolla järjestimme hyvälle ystävälleni babyshower-kutsut. Onnistuimme ilmeisesti hyvin pitämään kutsut salassa, sen verran yllättyneeltä ystäväisemme näytti saapuessaan paikalle tuomaan vauvan vaatteita ja päätyikin 10 naisen yllättämäksi. Ihanaa! Melkein tuli tippa linssiin itsellenikin - ah, nää hormonit!

Minäkin onnistuin yllättämään itseni kakun kanssa. En ole koskaan ollut mitenkään äärimmäisen kärsivällinen sokerileipuri, mutta nyt onnistuimme tyttäreni kanssa saamaan kasaan ihan mukavan kakun. Tietysti matkalla Hämeenlinnasta  Tampereelle kakku hieman sulahti, mutta ehkäpä se toi oman taiteellisen lisänsä kakun ulkomuotoon. Pääasiassa olen kuitenkin äärettömän tyytyväinen, että kakku pysyi kasassa, maistui hyvältä ja sokerimassakin saatiin levitettyä melkein, kuten pitikin. Onneksi tyttäreni on jonkin verran kärsivällisempi kuin minä tusaamaan yksityiskohtien kanssa!

Nappailin tyttärestä kivoja kuvia kakkupuuhissa sekä pikkuinen Blö-vauva sylissä, mutta tytön toivetta kunnioittaen en laita hänen kuviaan tähän blogiin. Alla siis muutamat kuvat juhlaherkuista sekä the kakku.
Olen koittanut pysyä aktiivisena ja liikkua joka päivä. Jos olen yhdenkin päivän tekemättä mitään, tunnen sen illalla ja yöllä selässäni... ja lisäksi mielessäni. Liikunta ylläpitää omalla kohdallani lasin kirkkaasti fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Koitan siis pitää huolen siitä, että nivelet eivät nitise ja pyörät pysyvät rasvattuina. "Usein monesti liikkumattomuus onkin liikkumista suurempi haitta." 
lukee huippukuntoon.fi:n raskausajan liikuntaa käsittelevässä artikkelissa. Suosittelen lukaisemaan. Artikkeli sisältää myös hyviä vinkkejä eri raskauskolmanneksille, kuinka modata liikkeitä masun mukaiseksi. Artikkeli löytyy täältä *klik*.

Rv 28

Raskausaikana suositellaan, että syke ei nousisi yli 150. Ainakaan pitkäksi aikaa, sillä jos äidin syke on 150, vauvan syke on siitä tuplat eli huitelee lähellä 300. Olen nyt tehnyt omaa tutkimusta sykkeistäni liikunnan aikana. Viime viikolla tutkiskelin kävelyn ja vanteilun sykkeitä.

Kesä 2014
Kesä 2014
Vanteillessa tein ihan kunnon tanssiosuuden yhden vanteen kanssa, jonka jälkeen treenailin 4:n vanteen vartalopyöritystä sekä "laatikkoa". Maksimisyke nousi 110:neen.  Kävelyllä Pispalassa sain sykkeen nousemaan jopa 146:teen, mutta vasta kiivetessäni ylös nuo kuuluisat Pispalan portaat. Muuten sykkeet pyörivät sielä n. 100 tasossa.
Kuntosalille ja bodypumppiin unohdin ottaa kellon ja sykevyön mukaan, joten niiden mittaus on vuorossa tällä viikolla.

Rv 28-29 liikunnatNyt raskausviikolla 29 mennessä olen onnistunut keräämään noin 10 kg painoa lisää. Lähtötilanne omalla vaa'alla näytti 50.8 kg ja nyt vaa'an näytöltä tuijottaa luku 60.7 kg. Suurin osa "ylimääräisestä" tuntuu varastoituneen reisiin, takapuoleen ja rintoihin. En kuitenkaan ole äärettömän huolissani, sillä vauva tarvitsee rasvavarastojani. Luin, että ensimmäiset kaksi raskauskolmannesta äiti kerää rasvavarastoja, jotta viimeisellä raskauskolmanneksella vauvan nopea kasvu ja rasvanlisäys on mahdollista. Ja tietysti, jotta imetyskin onnistuu, pitää olla kehossa jotain, josta maito muodostuu. 

Tein tällaisen painotaulukon, jossa vertailen vuoden 2004 raskauspainonnousua tähän vuoden 2015 tiitiäisen odotukseen. Taulukko löytyy uudesta 'masukuvat ja mitat' - osiosta, mutta lisään sen nyt vielä tähän postaukseen.

(*psst* taulukot saa suuremmaksi klikkaamalla kuvaa)Ja tältä tuo 9.9 kg näyttääTämä loppuviikko onkin sitten yhtä huipakkaa. Ensin parina iltana ohjaushommia, torstaina lähdetään Jyväskylään, jossa showryhmälläni on iso esiintyminen. Joudun puremaan hammasta ja toimimaan enemmän lavan takana kuin lavalla, mutta tällä hetkellä ei auta poru markkinoilla ja hyväksyminen on tie onnellisuuteen. Perjantaina tullaan takaisin keikalta ja pakkaan tavarat kasaan seuraavaa reissua varten. Lauantaina on tytön kevätjuhlat ja yhdet ylioppilasjuhlat ja sitten sunnuntaina ristiäiset, jonka jälkeen napataan tytsyn kanssa kapsäkit kainaloon ja hypätään junaan kohti Helsinkiä.
Maanantai-yönä kurvataan tytsyn ja oman äitini kanssa Helsinki-Vantaan lentokentälle ja noustaan lentokoneeseen, joka kuljettaa meidät nauttimaan auringosta, altaasta ja uimarannoista! Jee!!

Viikot: 29
Vauvan koko: Koristekurpitsa (?)
Painonnousu: 50.8 kg -> 60.7  kg
Äitiysvaatteet: Kirpparilta venyviä xs-mekkoja sekä Gina tricot:n xs-koot menee hyvin raskausvaatteina, kun ne on niin väljiä keskivartalosta.
Raskausarpia: Ei
Uni: 1000 kertaa parempi
Viikon paras hetki: Tytön kanssa shoppailemassa ja syömässä
Kaipaatko jotain: Hemmottelua =D
Vauvanliike: Kovia potkuja ja liikkeitä
Ruokahimot: ei
Heikotus/huono vointi: Ei
Sukupuoli: Poika
Synnytysoireita: Ei
Oireita: Harjoitussuppareita ja liitoskipuja
Napa: Ulkona
Sormukset: Sormessa
Onnellinen vai tunteikas: Up'n Down
Odotan: Reissua aurinkoon!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti